جراحی تعویض مفصل لگن چه عوارضی دارد؟
مانند هر عمل جراحی، جراحی تعویض مفصل لگن هم دارای عوارض و همچنین فوایدی می باشد اما بیشتر افرادی که تحت جراحی تعویض مفصل لگن قرار گرفته اند عوارض جدی ندارند. پس از تعویض مفصل لگن، در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر با پزشک خود تماس بگیرید:
1- در چند هفته اول بعد از عمل، ممکن است برخی قسمت های پای شما قرمز، سفت یا دردناک شود، اگرچه این علائم ممکن است به دلیل کبودی در محل جراحی باشد، اما ممکن است به این معنی باشد که شما دچار DVT (ترومبوز ورید عمقی) یا لخته خون در پا شده اید.
2- درد قفسه سینه یا نفس نفس زدن، هر چند رخ دادن آن بسیار نادر است، اما ممکن است در ریهتان لخته خون (آمبولی ریوی) داشته باشید که نیاز به درمان فوری دارد.
برای کاهش خطر لخته شدن خون، پزشک به شما داروهای رقیق کننده خون و جوراب های فشرده سازی تجویز خواهد کرد.
حرکت دادن پاها به محض به دست آوردن توانایی تان پس از عمل یکی از بهترین راه های جلوگیری از لخته شدن خون است به همین دلیل توصیه می شود درباره کارهایی که لازم است انجام دهید با یک فیزیوتراپیست یا پرستار صحبت کنید.
Contents
شلشدن پروتزها
این مشکل در درصدی از بیماران تعویض مفصل لگن اتفاق می افتد. این مساله می تواند باعث درد و احساس عدم ثبات در مفصل شود.
شلشدگی می تواند در اثر جدا شدن تدریجی استخوان از پروتز یا به دلیل نازک شدن استخوان در اطراف ایمپلنت ایجاد شود.
این مساله ممکن است در هر زمانی اتفاق بیفتد، اما معمولاً 10 تا 15 سال پس از انجام عمل جراحی اصلی اتفاق می افتد و در این صورت انجام یک عمل دیگر (عمل جراحی ثانویه) ممکن است لازم باشد.
دررفتگی مفصل لگن
در تعداد کمی از موارد مفصل لگن می تواند از جای اصلی اش خارج شود. این حالت اغلب در چند ماه اول پس از عمل اتفاق می افتد که لگن هنوز در حال بهبود است. اکثر اوقات با جااندازی بسته مشکل حل میشود. در موارد اندکی برای بازگرداندن مفصل، نیاز به عمل جراحی است.
تغییر طول پا
ممکن است پایی که تحت عمل جراحی قرار گرفته باشد کوتاه تر یا بلندتر از پای دیگر باشد که در این صورت ممکن است گاهی اوقات به پوشیدن کفش پاشنهدار نیاز باشد. احتمال این حالت البته با دقت جراح به حداقل میرسد.
عفونت
جراحی تعویض مفصل لگن در یک اتاق عمل بسیار تمیز انجام می شود و در طی عمل آنتی بیوتیک تجویز می شود.
اما در حدود یک درصد موارد، عفونت ممکن است رخ دهد و در این صورت برای شما آنتی بیوتیک تجویز خواهد شد و یا ممکنست نیاز به شستشوی مفصل باشد. بندرت ممکن است نیاز به تعویض مجدد مفصل لگن باشد.
طبیعی است که در هنگام بهبود، زخم کمی قرمز شود. اما اگر احساس ناخوشایندی دارید، درد شدیدتر شده یا زخم شروع به نشت مایعات کرده است، با جراحتان تماس بگیرید.
لگن تعویضی چه مدت دوام خواهد داشت؟
فرسودگی تدریجی مفصل لگن ممکن است سبب شود برای همیشه ماندگاری و دوام نداشته باشد و بعضی از افراد به عمل جراحی مجدد احتیاج دارند.
مطابق گزارش NJR، فقط در 7 عمل از 100 تعویض مفصل لگن ممکن است بعد از 13 سال به عمل جراحی مجدد نیاز باشد. با این وجود، این به نوع ایمپلنت، تکنیک جراحی، کیفیت استخوان و میزان رعایت احتیاطات توسط بیمار بستگی دارد.
اما در اغلب موارد تعویض مفصل لگن۲۰ تا ۳۰ سال ماندگاری دارد.
بهبودی
مدت زمان بهبودی بسته به بیمار و نوع جراحی می تواند متفاوت باشد. علاوه بر آن رعایت نکاتی که بیمارستان در مورد مراقبت از لگن به شما می گوید، بسیار اهمیت دارد.
بعد از جراحی
بعد از عمل، شما روی پشت خود صاف دراز خواهید کشید و ممکن است یک بالش بین پاهایتان قرار گیرد تا مفصل لگن در وضعیت صحیح قرار گیرد. پرسنل بخش پرستاری وضعیت شما را تحت نظر دارند و برای محافظت از زخمتان، یک پانسمان بر روی آن گذاشته می شود.
چه زمانی می توانم از بستر بلند شوم؟
پرستاران بخش با کمک فیزیوتراپیست به شما کمک می کنند که هرچه سریعتر بعد از عمل، از جایتان بلند شوید و راه بروید. اگر جراحیتان کم تهاجمی بوده است یا طبق یک برنامه برای بهبودی سریعتر عمل می کنید، ممکن است در همان روز عمل بتوانید پیاده روی کنید.
در ابتدا هنگام راه رفتن و ورزش احساس ناراحتی خواهید داشت و ممکن است ران و پاهایتان متورم شود.
علاوه بر آن یک فیزیوتراپیست به شما تمریناتی را می دهد تا به تقویت لگن تان کمک کند و درباره باید و نبایدهای پس از عمل برایتان توضیح می دهد. فیزیوتراپیست به شما آموزش می دهد چگونه خم شوید و چگونه بنشینید تا از آسیب دیدن لگن جدیدتان جلوگیری شود.
سایر مقالات مفید:
چه مدت پس از تعویض مفصل لگن می توانم راه بروم؟
پس از جراحی تعویض مفصل لگن چه نکاتی باید رعایت شود؟
رفتن به خانه
بسته به نوع جراحی و میزان بهبودیتان معمولاً حدود ۲ تا ۳ روز در بیمارستان بستری خواهید شد.
اگر حال کلیتان خوب است، جراح ممکن است یک برنامه برای بهبودی تان پیشنهاد کند، به طوری که از روز عمل پیاده روی را شروع کنید و طی 1 تا ۲ روز پس از عمل ترخیص شوید. در موارد خاصی امکان ترخیص در همان روز عمل هم وجود دارد.
بهبودی در خانه
اگر در ابتدا احساس خستگی زیادی می کنید تعجب نکنید زیرا شما یک عمل جراحی پیچیده و بزرگ انجام داده اید به همین دلیل عضلات و بافت های اطراف مفصل لگن شما برای بهبودی نیاز به گذشت زمان دارند. در صورت بروز هرگونه نگرانی یا مشکل هم توصیه های تیم جراحی را دنبال کنید و با پزشک ارتوپدتان تماس بگیرید.
بعد از ترخیص از بیمارستان، ممکن است نیاز داشته باشید تا 6 هفته در انجام برخی کارهایتان به شما کمک کنند. شاید هم لازم باشد یکی از دوستان یا اقوامتان به مدت یک هفته کنارتان بماند.
تمریناتی که فیزیوتراپیست به شما می دهد بخش مهمی از بهبودی شما محسوب می شود بنابراین مهم است که در خانه آنها را انجام دهید.
دکتر منصور ابوالقاسمیان جراح ارتوپد در تهران و جراح زانو و لگن و همچنین فوق تخصص جراحی لگن و زانو با روش های نوینی به انجام درمان هایی مانند جراحی تعویض مفصل زانو و لگن می پردازند. جهت رزرو وقت قبلی و مشاوره می توانید با شماره 02188703402 تماس حاصل نمائید. همچنین برای ارتباط با دکتر به آدرس اینستاگرام ایشان مراجعه کنید.
درد چه مدت بعد از بین می رود؟
دردی که قبل از عمل داشتید در مدت کوتاهی پس از عمل از بین می رود. البته پس از عمل کمی احساس درد و ناراحتی می کنید اما طولانی مدت نیست.
هر چند ساعت به شما داروهای تسکین دهنده درد داده می شود و بهتر است که این داروها را به طور مرتب در طی 48 تا 72 ساعت اول مصرف کنید.
آیا چیزی وجود دارد که باید درباره اش نگران باشم؟
پس از جراحی تعویض مفصل لگن، در صورت مشاهده قرمزی، ترشح یا افزایش شدت درد در مفصل جدیدتان، با پزشک معالجتان تماس بگیرید. همچنین اگر احساس کردید اندام شما کوتاه شده یا در وضعیت جدیدی قرار گرفته باید شک کنید ممکن است دررفته باشد.
آیا مجبورم به بیمارستان بروم؟
برای بررسی روند بهبودی تان، معمولاً 6 تا 8 هفته پس از تعویض مفصل لگن، باید به جراحتان مراجعه کنید. البته بعضی پزشکان برای اطمینان از روند بهبودی زخم یکبار هم بیمار را یک تا دو هفته بعد از عمل ویزیت میکنند.
چه مدت طول خواهد کشید تا احساس کنم به حالت عادی برگشته ام؟
• عوامل زیادی وجود دارد که می تواند بر سرعت ریکاوری و بهبود شما به حالت عادی تأثیر بگذارد، مانند:
• سن شما
• آمادگی عمومی شما
• وضعیت مفاصل و عضلات شما
• کار یا فعالیت هایی که انجام می دهید
افراد به طور متفاوت بهبود می یابند، اما اغلب بازگشت به فعالیت های سبک یا کارهای اداره شان پس از حدود 6 هفته امکان پذیر است. البته اگر در شغل شما مواردی مانند بلند کردن اجسام وجود داشته باشد، ممکن است این زمان بیشتر طول بکشد.
بهتر است از انجام حرکات شدید یا ورزش هایی مانند اسکی که خطر افتادن برایتان وجود دارد، خودداری کنید. در رابطه با زمان بازگشت به فعالیت های سابق روزمره تان پزشک معالج یا فیزیوتراپیست بهتر می تواند شما را راهنمایی کند.
چه زمانی دوباره می توانم رانندگی کنم؟
پس از گذشت حدود ۶ تا ۸ هفته با در نظر گرفتن توصیه های جراحتان می توانید رانندگی کنید. در ابتدا وارد شدن و خروج از ماشین دشوار است، بهترین راه این است که خودتان را به عقب بکشید و هر دو پا را با هم بچرخانید.
چه موقع می توانم به سر کار برگردم؟
این مساله به شغل شما بستگی دارد، اما معمولاً می توانید 6 تا 12 هفته بعد از عمل به کارتان بازگردید.
این عمل چه تاثیری بر روابط جنسی من در زندگی خواهد داشت؟
اگر قبلاً به دلیل درد، رابطه جنسی برایتان دشوار بود، ممکن است متوجه شوید که انجام این عمل باعث بهبود روابط جنسی شما می شود و زمان آن را جراحتان به شما خواهد گفت.
معمولا 6 تا 8 هفته پس از عمل می توانید رابطه جنسی معمولی داشته باشید اما از رابطه جنسی شدید خودداری کنید. در پوزیشن خوابیده به پشت و بدون خم کردن زیاد لگن میتوانید فعالیت جنسی را حتی زودتر هم شروع کنید.
مراقب مفصل لگن جدیدتان باشید
با رعایت احتیاط، مفصل لگن جدیدتان دوام خوبی خواهد داشت. توصیه های زیر ممکن است توسط بیمارستان جهت کمک به مراقبت از لگن جدیدتان به شما ارائه شود. با این حال، این توصیه ها ممکن است با توصیه های پزشکتان متفاوت باشد:
• در حین انجام هرگونه فعالیت، از خم کردن لگن خود بیش از 90 درجه خودداری کنید.
• از چرخاندن مفصل لگن خودداری کنید
• روی توپ پایتان را نچرخانید
• وقتی حرکت می کنید، قدم های کوچکی بردارید
• به زخم هایتان فشار وارد نکنید
• پاهایتان را از روی هم عبور ندهید
• به لگنتان فشار وارد نکنید و یا کاری انجام ندهید که احساس ناراحتی کند
• از نشستن بر روی صندلی های کوتاه یا توالت فرنگی خودداری کنید.
جلوگیری از افتادن در دوره پس از عمل
1- برای جلوگیری از افتادن در چند هفته اول بعد از عمل مراقب باشید زیرا این اتفاق می تواند به لگن شما آسیب برساند و باعث شود به عمل مجدد نیاز داشته باشید.
2- از وسایل کمکی پیاده روی مانند عصا یا واکر استفاده کنید.
3- در پله ها، آشپزخانه و حمام بیشتر مراقب باشید زیرا مکان هایی هستند که احتمال افتادن افراد در آن بیشتر است.