شکستگی لگن

شکستگی لگن می تواند در نقاط مختلف استخوان لگن اتفاق بیفتد و پزشکان گاهی اوقات شکستگی لگن را شکستگی گردن فمور یا شکستگی گردن استخوان ران می نامند. زیرا این شکستگی لگن بسیار رایج تر است. این یک آسیب شایع در افراد مسن، به ویژه زنان، به دلیل پوکی استخوان است. این شایع ترین آسیب جدی است که افراد مسن را تحت تاثیر قرار می دهد. شکستگی لگن در افراد جوان به دلیل سقوط از ارتفاع زیاد یا تصادفات شدید جاده ای ممکن است اتفاق بیفتد. امروز در این مطلب می خواهیم در مورد این نوع شکستگی وعلت ان با شما صحبت کنیم.

علت شکستگی لگن

Contents

شکستگی لگن چیست؟

شکستگی لگن یک شکستگی یا ترک در استخوان لگن یا قسمت فوقانی استخوان ران شما (فمور) است. شکستگی های گردن فمور به ویژه مشکل ساز هستند زیرا شکستگی اغلب خون رسانی به سر استخوان را مختل می کند. بدون خون رسانی مناسب، استخوان نمی تواند دوباره با هم رشد کند و در نهایت ممکن است فرو بریزد و بمیرد (به نام استئونکروز). ممکن است آرتریت شدید و دردناک ایجاد شود

شکستگی لگن معمولاً به دلیل افتادن یا ضربه به لگن به عنوان مثال در اثر تصادف رانندگی رخ می دهد. خطر شکستگی لگن با افزایش سن افزایش می یابد و اغلب در افراد بالای 80 سال رخ می دهد.

شکستگی لگن

علت شکستگی لگن چیست؟

شکستگی های لگن اکثرا در نتیجه ی افتادن یا ضربه ی مستقیم از کنار به مفصل لگن پیش می آیند. برخی بیماری ها مانند پوکی استخوان، سرطان، یا دیگر آسیب ها که موجب تضعیف استخوان و حساس شدن آن می شود، می توانند احتمال شکستگی لگن را بالا ببرند. در صورت ضعف شدید استخوانها، امکان شکستن لگن در حالت ایستاده و پیچش خفیف هم وجود دارد.

دلایل مختلفی وجود دارد که احتمال زمین خوردن شما بیشتر می شود:

  • احتمال زمین خوردن با افزایش سن زیاد می شود، چون استخوان ها با افزایش سن ضعیف تر می شوند.
  • برخی داروها و شرایط پزشکی که بر تعادل تأثیر می گذارند شرایط پزشکی مؤثر بر مغز و سیستم عصبی مانند اختلالات شناختی، زوال عقل، بیماری پارکینسون، نوروپاتی محیطی و سکته مغزی مشکلات بینایی و تعادل ضعیف عدم تحرک فیزیکی که باعث کاهش قدرت استخوان و عضله می شود.
  • همچنین اگر از شرایطی رنج می برید که استخوان ها را ضعیف می کند، بیشتر مستعد شکستگی هستید. شایع ترین آن پوکی استخوان است، وضعیتی که منجر به از دست دادن تراکم استخوان می شود و به احتمال زیاد زنان پس از یائسگی را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین دلیل، زنان بیشتر از مردان از شکستگی لگن رنج می برند و همچنین افرادی که آسیایی هستند.

همچنین ممکن است به دلایل زیر استخوان های ضعیفی داشته باشید:

  • سرطان اختلالات غدد درون ریز مانند پرکاری تیروئید اختلالات روده ای که توانایی شما برای جذب کلسیم و ویتامین D از رژیم غذایی شما را کاهش می دهد.
  • سطوح پایین قند خون و فشار خون پایین و سوء تغذیه می تواند باعث کمبود کلسیم و ویتامین D شود.
  • سیگار کشیدن و نوشیدن الکل نیز خطر شکستگی لگن را افزایش می دهد.

در موارد ضعف شدید استخوان، شما حتی می توانید به سادگی با چرخاندن یا ایستادن ناشیانه دچار شکستگی شوید.

شکستگی لگن چیست؟

علائم شکستگی لگن چیست؟

از جمله علائم شکستگی لگن می توان به درد در قسمت کشاله ران و قسمت بالایی و بیرونی مفصل ران اشاره کرد. با هر گونه حرکت کششی و چرخشی، مفصل لگن به شدت درد می گیرد. اکثرا بیمار قادر به راه رفتن روی پای آسیب دیده نیست ولی این‌مورد استثناهای زیادی دارد.
در صورتی که استخوان در نتیجه ی بیماری خاصی مانند سرطان و یا تومور خوش خیم سست شده باشد، بیمار برای مدتی قبل از شکستگی، سابقه درد در کشاله ران و ناحیه ران داشته است.
در صورتی که استخوان به طور کامل شکسته باشد، امکان دارد که پای آسیب دیده نسبت به پای سالم کوتاه تر به نظر برسد. بیمار معمولا پای آسیب دیده را در وضعیت ثابتی نگاه می دارد در حالی که پا و زانو به سمت بیرون متمایل شده اند.

چگونه شکستگی لگن را تشخیص دهیم؟

پزشک متخصص ارتوپد با معاینه فیزیکی و استفاده از آزمایشات مانند عکسبرداری با اشعه ایکس شکستگی لگن را تشخیص می دهد. در برخی موارد در صورتی که یک شکستگی ناقص و بدون جابجایی وجود داشته باشد، در رادیوگرافی معمولی قابل تشخیص نمی باشد و نیاز است MRI برای بیمار انجام گیرد که قادر است شکستگی های مخفی را هم نمایش دهد.
در صورتی که انجام MRI به دلایل پزشکی ممکن نباشد، می توان از آزمایش سی تی اسکن بهره برد. ولی سی تی اسکن همانند ام آر آی حساسیت و دقت بالایی ندارد.

چگونه شکستگی لگن را تشخیص دهیم؟

برای درمان شکستگی لگن عموما به جراحی نیاز است. به محض تشخیص شکستگی لکن با توجه به سلامت عمومی بیمار و الگوی شکستگی او، نوع درست جراحی شکستگی لگن انتخاب می گردد. در موارد نادری که بیمار شرایط مناسبی از نظر سلامت عمومی نداشته و بیماری خاصی دارد که جراحی را برای او غیرممکن می‌کند، نمی توان از جراحی بهره برد.
اکثر جراحان بر این باورند که در صورتی که روند درمانی سریعتر آغاز گردد بهتر است. با این حال تضمین سلامت بیمار مورد مهمتری است و‌ ممکن است بتوان یک تا دو روز جراحی را به تعویق انداخت تا در طی آن وضع بیمار به حالت مطلوب برسد.

مراقبت بعد از جراحی شکستگی لگن چیست؟

برای مدیریت درد بعد از جراحی می توان از داروهایی مانند استامینوفن، بی حسی موضعی و درصورت نیاز از ترکیبات مورفین استفاده کرد.
بیماران باید تشویق شوند تا همانروز یا حداکثر روز بعد از جراحی با کمک فیزیوتراپیست از جای خود برخیزند. با تمرینات فیزیوتراپی قدرت و توان به ماهیچه ها و مفصل بازگشته و بیمار توانایی های خود را به مرور باز می یابد. با اینحال درصدی از بیماران در درازمدت نیاز به استفاده از عصا خواهند داشت.

دکتر منصور ابوالقاسمیان

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو (عضو هیئت علمی دانشگاه ایران)

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو از دانشگاه تورنتو کانادا ، ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی هیپ و لگن از دانشگاه ایران، ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸
دوره آرتروسکوپی و جراحی نگه دارنده هیپ از دانشگاه گراتس اتریش، ۲۰۰۸
دوره‌های کوتاه مدت فوق تخصصی جراحی زانو و لگن در آمریکا، کانادا، آلمان، فرانسه و ایتالیا.

پاسخ

19 − پانزده =

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه
Call Now Button