جراحی تعویض مجدد مفصل لگن

 جراحی تعویض مفصل ران یک روش جراحی برای مفصل مصنوعی از کار افتاده یا ناکارآمد است. جراحی تعویض مفصل ران یکی از رایج ترین جراحی هایی است که توسط جراحان ارتوپد انجام می شود. این جراحی به طور کلی بسیار موفقیت آمیز بوده و در اکثریت قریب به اتفاق بیماران نتایج بسیار خوبی دارد. با وجود این، متأسفانه، با گذشت زمان، مفصل مصنوعی ران ممکن است فرسوده شود.

Contents

فرسودگی مفصل تعویض شده ران و لگن

مفصل مصنوعی لگن معمولاً بسیار آهسته فرسوده می شود، اما به مرور زمان و در پی عفونت و یا سایش تدریجی به ترمیم مفصل مصنوعی نیاز است. ده سال پس از تعویض مفصل لگن، هنوز 90 درصد احتمال دارد که مفصل مصنوعی به خوبی گذشته عمل کند. به طور کلی طول عمر مفصل مصنوعی 15 تا 20 سال پیش بینی می شود. بیمارانی که با فرسودگی مفصل مصنوعی مواجه می شوند، به جراحی تعویض مفصل لگن نیاز دارند. همچنین مفصل مصنوعی لگن ممکن است برای درمان عوارضی مانند عفونت مفصل مصنوعی لگن، دررفتگی مفصل مصنوعی، یا شکستگی استخوان اطراف مفصل مصنوعی لگن انجام شود. تعداد جراحی های مجدد مفصل ران که توسط جراحان ارتوپد انجام می‌شود، به سرعت در حال افزایش است، به میزان تخمینی 8 تا 10 درصد در هر سال. تقریباً 70000 جراحی مجدد مفصل مصنوعی لگن هر ساله در ایالات متحده انجام می شود. از آنجایی که افراد بیشتری انجام جراحی مفصل مصنوعی ران انتخاب می کنند، به خصوص در سنین پایین تر، میزان جراحی مفصل مصنوعی لگن به سرعت در حال افزایش است.

تعویض مفصل مجدد لگن

چرا مفصل مصنوعی لگن فرسوده و ناکارآمد می شود؟

مفصل مصنوعی لگن به دلایل مختلفی ممکن است فرسوده شود. شایع‌ترین علت سایش آن، شل شدن آسپتیک نامیده می‌شود. شل شدن آسپتیک زمانی رخ می‌دهد که مفصل های مصنوعی هیپ در داخل استخوان شل می‌شوند. پس از شل شدن آسپتیک، احساس درد در لگن پدیدار شده و نیاز به جراحی مجدد مفصل مصنوعی به وجود می آید. سایر علل فرسودگی مفصل مصنوعی ران عبارتند از عفونت، شکستگی مفصل مصنوعی، شکستن استخوان اطراف مفصل مصنوعی (پروتز)، و بر حسب دلایل مختلف ناکارآمدی مفصل مصنوعی، جراحی مجدد مفصل ران ممکن است نیاز باشد. به عنوان مثال، در صورت عفونت، ممکن است نیاز باشد که مفصل مصنوعی ران برای درمان عفونت برداشته شود و پس از آن ماه‌ها بعد جراحی مجدد مفصل ران قابل انجام خواهد بود.

تعویض مجدد مفصل لگن

تعویض مفصل لگن یکی از موفقیت آمیز ترین جراحی ها در کل پزشکی می باشد. در اکثر موارد، این جراحی افراد را قادر می سازد تا زندگی فعال تری داشته و به دلیل لگن درد و مشکلات مربوط به آن فعالیت های خود را محدود نکنند. بااین حال با گذر زمان، احتمال دارد که این مفصل تعویض شده عملکرد خود را از دست بدهد. زمانی که این اتفاق می افتد، پزشک ارتوپد معمولاً پیشنهاد می دهد که یک جراحی دیگر برای برداشتن بخشی یا کل مفصل تعویضی و تعویض با یک پروتز دیگر انجام گیرد. این جراحی با نام جراحی تعویض مجدد مفصل لگن نام برده می شود.

گرچه هر دو نوع جراحی چه اولیه چه ثانویه اهداف یکسانی دارند ( از بین بردن درد و بهبود عملکرد مفصل لگن و کیفیت زندگی)، ولی جراحی تعویض مجدد مفصل لگن با جراحی اولیه متفاوت است. این جراحی طولانی تر بوده و پیچیده تر می باشد. این جراحی نیازمند برنامه ریزی های وسیع، استفاده از ایمپلنت های تخصصی و وسایل جراحی مخصوص می باشد تا نتیجه ای مطلوب حاصل شود.

تعویض مجدد مفصل لگن
تعویض مجدد مفصل لگن

آماده سازی برای جراحی مجدد تعویض مفصل لگن

در اولین مرحله سلامت فیزیکی فرد سنجیده می شود تا تشخیص داده شود که فرد آمادگی لازم را برای این جراحی دارد و دوره نقاهت را به خوبی طی می کند. برای مثال برخی بیماران شرایط خاص و یا بیماری خاصی دارند، مانند بیماری قلبی که توسط یک متخصص قلب قبل از جراحی تشخیص داده می شود.

نکات قبل از جراحی

بیمار بایستی مصرف آسپرین یا داروهای ضدالتهابی را 10 روز قبل از جراحی قطع کند.

زیرا ممکن است باعث خونریزی شوند. پزشک به احتمال زیاد برخی آزمایشات تصویری را برای اطمینان از وضعیت مفصل لگن تجویز می کند. در زیر به برخی از این آزمایشات اشاره می کنیم:
– ایکس ری یا رادیوگرافی معمولی. این آزمایش تصاویر خوبی را از ساختار های متراکم مانند استخوان ها مهیا می کند. به این ترتیب می توان از آن برای پی بردن به میزان شل شدن مفصل لگن و موقعیت دقیق آن استفاده کرد.
– دیگر آزمایشات تصویری مانند ام آر آی و سی تی اسکن می توانند مشخص کنند که چرا عملکرد مفصل مختل شده و وضعیت استخوان ها را به طور دقیقتری بررسی کنند. البته این دو مورد فقط در شرایط خاصی تجویز می‌شوند و همیشه لازم نیستند.
همچنین آزمایش خون از فرد گرفته می شود تا وجود هرگونه عفونت در بدن فرد تشخیص داده شود. حتی می توان برای اطمینان از عدم وجود عفونت از خود مفصل توسط سرنگ نمونه گرفت .

آسپیراسیون مفصل گاهی اوقات برای تشخیص یا رد وجود عفونت انجام می شود.

چرا جراحی مجدد تعویض مفصل پیچیده تر و سخت تر خواهد بود؟

جراحی مجدد مفصل لگن، اغلب جراحی‌ پیچیده‌تری ست و ممکن است نتایج آن ممکن است به خوبی اولین جراحی مفصل مصنوعی ران نباشد. چالش‌های حین جراحی عبارتست از کیفیت استخوان و توانایی ایمن سازی کافی برای جراحی مجدد مفصل لگن در موقعیت مناسب می باشد. علاوه بر این، برداشتن مفصل قدیمی مصنوعی لگن به جراحی گسترده تر و پیچیده تری نیاز دارد. مشکل دیگر تعویض مجدد مفصل مصنوعی لگن این است که انجام عمل جراحی به خودی خود می تواند پیچیده و خطرناک باشد. بیماران معمولا مسن تر هستند و توان و تحمل کمتری نسبت به جراحی طولانی مدت دارند. جراحی مجدد مفصل هیپ عملا دشوارتر از تعویض اولیه مفصل لگن است و عوارض ناشی از  آن بر بیمار قابل توجه تر است (جراحی طولانی تر، از دست دادن خون بیشتر). به همین دلیل، مشارکت پزشکان عمومی، متخصصین بیهوشی و جراح ارتوپد همگی حائز اهمیت هستند.

مشکلات جراحی تعویض مجدد مفصل لگن

مانند هر جراحی دیگری این جراحی هم شامل پیچیدگی ها و خطراتی می باشد. ولی احتمال وقوع این پیچیدگی ها در جراحی تعویض مجدد نسبت به تعویض مفصل اولیه بیشتر می باشد که در زیر به برخی از آنها اشاره می کنیم:

  • دررفتگی
  • عفونت
  • شکستگی
  • آمبولی ریه
  • شل شدن ایمپلنت
  • ایجاد لخته های خونی
  • تفاوت در طول پاها
  • آسیب به رگ های خونی و اعصاب
  • تشکیل استخوان ( امکان دارد استخوان جدیدی در محل شروع به رشد کند)

اطلاع از بروز خطرات احتمالی ضروریست:

عوارض مربوط به جراحی مجدد تعویض مفصل لگن می تواند عوارض رایج و معمول هر جراحی یا عوارض و مشکلات مربوط به جراحی تعویض مفصل لگن باشد.

عوارض رایج و معمول جراحی عبارتست از عوارض بیهوشی و سایر مسائلی که مربوط به سلامت عمومی بیمار می شود. تقریباً هر عارضه‌ی پزشکی ممکن است رخ دهد، بنابراین این لیست کامل نیست.

احتمال عفونت

عفونت طی انجام هر عمل جراحی ممکن است رخ دهد. در طی این جراحی می تواند سطحی یا عمیق باشد. میزان عفونت متفاوت است. در صورت بروز می توان آن را با آنتی بیوتیک درمان کرد اما ممکن است نیاز به جراحی بیشتری داشته باشد. به ندرت ممکن است نیاز به برداشتن لگن برای از بین بردن عفونت باشد.

لخته های خون (ترومبوز وریدی عمقی)

لخته های خون می توانند در ماهیچه های ساق پا تشکیل شوند و به ریه بروند (آمبولی ریه). این عوارض گاهی اوقات می توانند جدی و حتی مرگبار باشند. اگر در هر مرحله دچار درد ساق پا یا تنگی نفس شدید، باید جراح خود را مطلع کنید.

چه زمانی باید جراحی مجدد تعوبض مفصل ران انجام داد؟

فقط بیمار و جراح ارتوپد می توانند زمان مناسب برای انجام جراحی مجدد تعویض مفصل ران تعیین کنند. گاهی اوقات علائم هشداردهنده برای تعویض مجدد مفصل ران بسیار کم است، اما عکس رادیولوژی می تواند به تصمیم قطعی برای انجام این جراحی کمک کند. در موارد دیگر، علیرغم علائم قابل توجه، جراح ارتوپد ممکن است، جراحی مجدد تعویض مفصل ران را توصیه کند. ما نمی توانیم تأکید کنیم که تصمیم گیری در مورد تعویض مفصل ران چقدر می تواند پیچیده باشد چرا که همه مشکلات مربوط به مفصل مصنوعی ران با جراحی مجدد حل نمی شود.

جمع بندی

انجام جراحی مجدد تعویض مفصل لگن، امری مهم و خطیر است. به دلیل انجام جراحی در گذشته، جراحی مجدد تعویض مفصل ران همیشه روشی دشوارتر است، که کمتر می‌تواند منجر به نتایج موفقیت‌آمیز شود و خطر عوارض بیشتری دارد. همچنین گفته می شود، زمانی که مفصل مصنوعی لگن به طور نرمال متوقف می شود و کارایی ندارد، احتمالاً جراحی مجدد تعویض مفصل لگن برای تلاش و بازگرداندن عملکرد طبیعی مفصل ضروری است.

دکتر منصور ابوالقاسمیان

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو (عضو هیئت علمی دانشگاه ایران)

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو از دانشگاه تورنتو کانادا ، ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی هیپ و لگن از دانشگاه ایران، ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸
دوره آرتروسکوپی و جراحی نگه دارنده هیپ از دانشگاه گراتس اتریش، ۲۰۰۸
دوره‌های کوتاه مدت فوق تخصصی جراحی زانو و لگن در آمریکا، کانادا، آلمان، فرانسه و ایتالیا.

پاسخ

13 − 7 =

مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه
Call Now Button