تعویض مجدد مفصل زانو

تعویض مجدد مفصل به این معنی است؛ که تمام یا بخشی از مفصل مصنوعی قدیمی با مفصل مصنوعی جدید جایگزین می شود. کیفیت پروتز ممکن است به دلیل ساییدگی در طول زمان کاهش یابد یا به دلایلی دیگری که در ادامه در این مطلب بیان می شود، نیاز به تعویض داشته باشد. در برخی موارد، تعویض مجدد مفصل  زانو بسته به شرایط شما می تواند متفاوت باشد. ممکن است فقط نیاز به تعویض یک قطعه کوچک داشته باشید. برخی دیگر ممکن است به ترمیم گسترده زانوی از جمله استخوان ها و رباط های اطراف زانو نیاز باشد.

تعویض مجدد مفصل زانو

Contents

تعویض مجدد مفصل زانو چیست؟

تعویض اولیه مفصل زانو یکی از موفقیت آمیز ترین جراحی ها در علم پزشکی می باشد. در اکثر موارد، این جراحی افراد را قادر می سازد تا زندگی فعال و بدون دردی داشته باشند و رضایت بالای بیماران را در پی دارد. با گذشت زمان، این زانوی تعویضی به دلایل مختلف ممکن است قابلیت اولیه خود را از دست داده، دردهای زانو دوباره شروع شده و زانو متورم شود. در این شرایط، پزشک متخصص ارتوپد با بررسی بیمار به احتمال زیاد جراحی تعویض مجدد مفصل زانو را پیشنهاد می دهد.

امکان دارد که حرکات زانو محدود شود و بدین ترتیب فعالیت های روزمره فرد تحت تاثیر قرار می گیرند. این اتفاق با روش‌های نوین تعویض مفصل زانو بطور متوسط ۲۰ تا ۳۰ سال بعد از عمل رخ می‌دهد. در جراحی مجدد تعویض مفصل، پزشک بخشی یا کل پروتز زانو را برداشته و آن را با اجزای جدید جایگزین می کند.

دلایل انجام جراحی مجدد تعویض مفصل زانو چیست؟

درد دلیل اصلی این جراحی است. دلایل متعددی وجود دارد که پزشک ممکن است جراحی مجدد را در نظر بگیرید، از جمله:

1-سایش و فرسودگی

پروتزهای مصنوعی یک طول عمری دارند اغلب بعد از 20 تا 25 سال نیاز به تعویض دارند البته ماندگار ی مفصل مصنوعی به میزان فعالیت های فرد بستکی دارد در افراد جوان تر به دلیل سطح فعالیت بیشتر این ماندگاری کمتر است.

2-بی ثباتی

این بدان معناست که زانو پایدار نیست و ممکن است هنگام راه رفتن زانو خالی کنید. در صورتی که رباط های اطراف زانو آسیب ببینند و یا تعادل درستی نداشته باشند، زانو وضعیت درست و ثابت خود را از دست می دهد. مفصل تعویضی با توجه به موقعیت رباط ها قرار داده می شود و هر گونه تغییری در آن ها می تواند از کارکرد درست مفصل جلوگیری کند. بعد از این عارضه احتمالاً علائمی مانند تورم و احساس بی ثباتی در زانو به وجود می آید. در صورتی که این مورد با درمان های غیر جراحی درمان نشود، نیاز است تا جراحی تعویض مجدد مفصل زانو صورت گیرد.

3-شل شدن پروتز زانو

برای اینکه مفصل مصنوعی زانو عملکرد درستی داشته باشد، باید در جای خود محکم بوده و به استخوان متصل باشد. در غیر این صورت، موجب درد می شود. دلیل این عارضه مشخص نیست ولی فعالیت های شدید فیزیکی، وزن بالا و موقعیت نامناسب دو جزء فلزی ایمپلنت در زمان جراحی، می تواند به این مورد منجر شود. همچنین افراد جوانتر به دلیل استفاده زیاد از مفصل تعویضی، به احتمال بیشتری نیاز به جراحی دوم دارند.

4-عفونت

معمولاً به صورت درد ظاهر می شود اما ممکن است به صورت تورم یا تب حاد ظاهر شود. عفونت یکی از عوارض بالقوه هر جراحی می باشد و برای این جراحی نیز ممکن است اتفاق بیفتد. عفونت ناحیه جراحی ممکن است در زمانی که فرد در بیمارستان هست یا بعد از مرخص شدن فرد به وجود آید. این مورد حتی سال ها بعد از جراحی نیز می تواند رخ دهد.

در صورتی که مفصل تعویضی عفونی شود، می تواند سفت شدن زانو و دردناک شدن آن را در پی داشته باشد. پس از آن ایمپلنت شل شده و از استخوان جدا می شود. حتی در صورتی که ایمپلنت به استخوان متصل بماند، درد و سفت شدن زانو و تورم و ترشحات از ناحیه عفونی شده نیاز به جراحی مجدد را به وجود می آورد.

گزینه درمانی به این صورت است که تمام مفصل به طور کلی تعویض شود. در این مورد ایمپلنت قبلی به طور کلی برداشته شده، به طور موقت از سیمان ارتوپدی مخلوط با آنتی بیوتیک استفاده میشود و فرد به طور منظم آنتی بیوتیک مصرف می کند تا عفونت به طور کلی درمان شود. پس از چند هفته براساس نظر جراح زانو، تعویض مجدد مفصل زانو صورت می گیرد. به این ترتیب احتمال بهبودی عفونت خیلی بالاتر است ولی دوره نقاهت طولانی تری را سبب می شود.

5-استئولیز (از دست دادن استخوان).

گاه قسمت های پلاستیکی مفصل تعویضی توسط سیستم ایمنی بدن فرد مورد تهاجم قرار می گیرند. سیستم ایمنی علاوه بر این اجزا به استخوان های اطراف مفصل هم حمله می کند و شرایطی با عنوان (osteolysis) استئولیز به وجود آورده، موجب تحلیل استخوان اطراف مفصل می شود.

اقدامات قبل از جراحی تعویض مجدد مفصل زانو چیست؟

  • جراح شما آزمایش خون معمول و هر آزمایش دیگری را به شما توصیه می کند.
  • از شما خواسته می شود که یک معاینه پزشکی عمومی با یک پزشک انجام دهید.
  • شما باید قبل از جراحی هر گونه مشکل پزشکی دارید برطرف کنید.
  • مصرف آسپرین یا داروهای ضدالتهابی را 10 روز قبل از جراحی قطع کنید زیرا ممکن است باعث خونریزی شوند.
  • 10 روز قبل از جراحی هرگونه دارو و مکمل گیاهی را قطع کنید.
  • قبل از جراحی تا دو هفته مصرف سیگار را قطع کنید.
  • سعی کنید وزن مناسبی داشته باشید. اگر اضافه وزن دارید، در معرض خطر بیشتری برای ایجاد عوارض هستید.

چگونگی جراحی مجدد تعویض مفصل زانو

گرچه هر دو جراحی یعنی جراحی تعویض مفصل زانو و جراحی تعویض مجدد مفصل یک هدف دارند (رهایی از درد و بهبود عملکرد و محدوده حرکتی مفصل زانو)، ولی جراحی مجدد روشی متفاوت از جراحی اولیه دارد. این جراحی مدت زمان بیشتری طول می کشد و پیچیدگی های بیشتری دارد. همچنین این جراحی نیاز به برنامه ریزی های گسترده، ایمپلنت های تخصصی و ابزار پیش رفته تری برای دستیابی به نتایج بهتر دارد.

انواع مختلفی از جراحی های تعویض مجدد وجود دارد. در برخی موارد تنها یک جزء از پروتز نیاز به تعویض دارد. در دیگر موارد هر دو جزء اصلی (مربوط به استخوان ران و ساق پا) نیاز به برداشته شدن دارند و با اجزای از پیش ساخته فلزی یا پیوند استخوان جایگزین می شوند.

آسیب به استخوان می تواند باعث شود که جراح زانو نتواند از ایمپلنت استاندارد برای عمل استفاده کند. در اکثر موارد جراح از ایمپلنت های تخصصی ضخیم تر و بلندتر استفاده می کند تا حمایت بیشتری از استخوان دریافت کند.

دلایل انجام جراحی مجدد تعویض مفصل زانو چیست؟

بهبودی بعد از تعویض مجدد مفصل زانو چقدر طول می کشد؟

بهبودی برای تعویض مجدد زانو نیز مشابه جراحی اول است. به طور کلی، شما می توانید انتظار داشته باشید که برای یک تا چند  روز در بیمارستان باشید. همچنین اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از درد، احتقان ریه، عفونت و لخته شدن خون انجام می شود.

در عرض یک تا دو روز، با کمک یک فیزیوتراپیست شروع به بلند شدن از رختخواب و راه رفتن خواهید کرد. همچنین در خانه تمریناتی ورزشی را برای بهبود سریع تر شما آموزش می دهند و توصیه می کنند. ممکن است مدت ها برای راه رفتن به کمک یک واکر یا عصا نیاز داشته باشید.

در شش هفته، با پزشک خود پیگیری های لازم را دارید. باید بتوانید زانوی خود را تا حدی خم کنید. پیاده روی نیز باید در این زمان آسان تر باشد. ممکن است به مدت سه تا شش ماه دیگر به ورزش یا فعالیت های بدنی دیگر بازگردید و هر سال نیاز به پیگیری مداوم با پزشک خود داشته باشید..

دکتر منصور ابوالقاسمیان

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو (عضو هیئت علمی دانشگاه ایران)

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو از دانشگاه تورنتو کانادا ، ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی هیپ و لگن از دانشگاه ایران، ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸
دوره آرتروسکوپی و جراحی نگه دارنده هیپ از دانشگاه گراتس اتریش، ۲۰۰۸
دوره‌های کوتاه مدت فوق تخصصی جراحی زانو و لگن در آمریکا، کانادا، آلمان، فرانسه و ایتالیا.

پاسخ

چهار × 4 =

مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه
Call Now Button