بورسیت زانو

بورسا به کیسه های کوچک و ژل مانندی گفته می شود که در بعضی نقاط بدن مثل اطراف مفاصل شانه، آرنج، لگن، زانو و پاشنه پا قرار دارند. این کیسه های کوچک حاوی مایع لزجی هستند که در بین استخوان ها و بافت نرم اطراف قرار می گیرند تا بعنوان یک نرم کننده از اصطکاک بکاهد.

بورسیت زانو یا کشکک زانو به تورم بورساهای ناحیه کشکک زانو گفته می شود. در نتیجه آسیب به بورساها، مایعات زیادی از آنها ترشح می شود که باعث تورم بورساها شده و فشار زیادی را بر زانو وارد می کند.

Contents

بورسیت زانوعلت بورسیت زانو

بورسیت کشکک زانو در اغلب مواقع ناشی از فشار زیادی است که بر زانوها وارد می شود. برخی از مشاغل می توانند دلیل بالقوه بورسیت زانو باشند. برای مثال معدن‌کارها، لوله‌کش‌ها، سقف‌کارها و … که برای ساعت های مدارم در حالت زانو زدن قرار دارند بیشتر در معرض این عارضه هستند.

پس فشار مستقیم بر جلوی زانو می تواند باعث بورسیت کشکک زانو شود. ورزشکارانی که در معرض آسیب به زانو هستند و یا احتمال افتادن بر روی زانو در آنها بالاست مانند فوتبالیست‌ها، کشتی‌گیران و بسکتبالیست‌ها بیشتر در معرض این عارضه هستند.

افرادی که به بیماری روماتوئید آرتریت یا نقرس مبتلا هستند نسبت به این عارضه آسیب پذیرتر هستند. همچنین از دیگر دلایل بورسیت زانو عفونت باکتریایی در نتیجه زخم و آسیب به زانو است.

علائم بورسیت زانو

از جمله علائم و نشانه های بورسیت می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • معمولاً با حرکت دادن زانو درد شدید می شود ولی معمولاً شب ها درد ندارد.
  •  تورم به سرعت در جلوی زانو شکل می گیرد.
  • حساسیت و گرم شدن جلوی زانو
  • در صورتی که دلیل بورسیت عفونت باشد مایعاتی از ناحیه ترشح می شود و جلوی زانو قرمز می شود.
  • همچنین تب و لزر از علائم شایع بورسیت زانو به دلیل عفونت باکتریایی است.

تشخیص بورسیت زانو

برای تشخیص این عارضه می توان از آزمایشات و تصویربرداری های مختلفی کمک گرفت. برای مثال از ایکس‌ری ، سی‌تی‌اسکن و ام‌آرآی برای تصویربرداری کمک گرفته می شود. همچنین در صورتی که پزشک به عفونت مشکوک شود از ناحیه نمونه گرفته می شود و برای آنالیز بیشتر به آزمایشگاه فرستاده می شود.

رادیوگرافی

از روش تشخیصی رادیوگرافی برای بررسی کلسیفیه شدن بورسیت و اندام های مرتبط مانند عضلات چهار سر ران استفاده می‌شود. همچنین قابل ذکر است که رادیوگرافی التهابات مزمن موجود را نشان خواهد داد.

ام ار ای

معمولا روش انتخابی متخصص ارتوپد برای بررسی های لازم و انتخاب درمان مناسب، MRI می‌‌باشد زیرا در صورت وجود تومور در این ناحیه، حتما تشخیص داده می‌شود و مورد پیگیری های لازم قرار می‌گیرد.

اولتراسوند

با بهره برداری از امواج صوتی تورم و التهابات در ناحیه زانو را نشان می‌دهد.

التهاب بورسیت زانودرمان بورسیت زانو

در صورتی که بورسیت زانو تنها شامل یک تورم ساده بورسا باشد و عفونی نشده باشد معمولاً درمان های غیر جراحی موثر واقع می شوند. در زیر به برخی از درمان های غیر جراحی اشاره می کنیم:

– تغییر در فعالیت های فیزیکی
– کمپرس آب یخ
– بالا گذاشتن پا در هنگام خواب
– داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی مانند ناپروکسن برای کاهش درد

کاهش التهابات بورسیت

باید بدانید که خونرسانی به بافت ها سبب می‌شود تا بسیاری از درد های مربوط به این ناحیه التیام یابد. یکی از روش هایی که برای افزایش گردش خون در اندام ها موثر واقع شده است، ماساژ درمانی است که سبب بهبود سریع تر افراد مبتلا به بورسیت می‌گردد.

آیا راهی برای پیشگیری از بورسیت زانو وجود دارد؟

نمی‌توان به قطعیت اعلام کرد که اگر مواردی را انجام دهید،به حتم دچار این مشکل نمی‌شوید اما با رعایت موارد زیر شاید بتوانید در پیشگیری از شیوع بورسیت زانو نقش مثبتی ایفا کنید.
• استفاده از زانوبند: ورزشکاران و افرادی که از زانوی خود استفاده بسیاری دارند و زانو ها مدام تحت فشار های سنگین هستند، باید از زانوبند استفاده نمایند تا از زانو ها در برابر خطرات احتمالی نیز محافظت کنند.
• از انجام فعالیت های شدید ناگهانی دست بکشید. این موارد سبب می‌شود که ناگهانی فشار زیادی به این ناحیه وارد شود و آسیب های جدی از جمله بورسیت زانو را ایجاد می‌کند.
• در کنترل وزن خود کوشا باشید زیرا اضافه وزن شدید فشار های زیادی را به زانو وارد می‌کند.

آیا پیاده روی برای بورسیت زانو مفید است؟

پیاده روی سبک یا تمرینات ملایم و ثابت برای درمان التهابات ناشی از بورسیت زانو نیز موثر است.

از بین رفتن بورسیت زانو به طور طبیعی

بورسیت زانو به طور طبیعی به شکل کامل از بین نمی‌رود اما ممکن است استراحت های مداوم سبب بهبود نسبی این موضوع شود اما بهتر است که بورسیت تخلیه شود.

تخلیه بورسیت زانو

بورسیت متورم ممکن است به درمان‌های غیرجراحی مقاوم باشد و درد شدیدی ایجاد ‌کند. حتی در برخی موارد بورسیت زانو دچار پارگی میشود. بنابراین برای از بین بردن این مشکلات می‌توان از تخلیه بورس استفاده کرد و مایع اضافی را از آن خارج کرد.
توصیه می‌شود که بورسیت در نواحی زانو یا بورسیت لگن و آرنج توسط خود شخص تخلیه نشود و حتما به متخصص ارتوپد مراجعه شود زیرا احتمال ایجاد عفونت افزایش می‌یابد.

شباهت علائم بورسیت با آرتریت

بورسیت در دسته بیماری هایی قرار دارد که علائم مشابه زیادی با آرتریت دارد. شایع ترین علامت این دو بیماری، درد و التهاب مفاصل می‌باشد. برای تشخیص درست و برگزیدن بهترین راه درمانی باید به متخصص ارتوپد خوب مراجعه شود.

در صورت عدم درمان پیشرفت بورسیت تا چه حدی است؟

بورسیت از عارضه هایی است که باید درمان شود زیرا در صورت سهل انگاری، احتمال دارد مایع درون بورس عفونی شود. عفونت ایجاد شده میتواند توسط جریان خون در سیستم بدن گردش یافته و با نادیده گرفتن این عارضه کوچک ممکن است سلامت فرد کاملا مورد تهدید قرار بگیرد.

نتیجه گیری

اگر تورم و درد به این روش ها پاسخ ندهد پزشک با نمونه گیری از بورسا می تواند عفونت را بررسی کند. سپس در صورت نیاز به ناحیه زانو کورتیکواستروئید تزریق کند تا تاثیر بیشتری داشته باشد. بورسیت عفونی با آنتی بیوتیک درمان می گردد. ولی در برخی موارد برای درمان نیاز به جراحی می باشد.
منبع : https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/prepatellar-kneecap-bursitis

دکتر منصور ابوالقاسمیان

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو (عضو هیئت علمی دانشگاه ایران)

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو از دانشگاه تورنتو کانادا ، ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی هیپ و لگن از دانشگاه ایران، ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸
دوره آرتروسکوپی و جراحی نگه دارنده هیپ از دانشگاه گراتس اتریش، ۲۰۰۸
دوره‌های کوتاه مدت فوق تخصصی جراحی زانو و لگن در آمریکا، کانادا، آلمان، فرانسه و ایتالیا.

پاسخ

1 + چهار =

مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه
Call Now Button