آرتروز لگن؛ علت و درمان
آرتریت به معنای التهاب مفصل بوده که موجب درد و تورم در نواحی آسیب دیده مانند زانو و لگن می شود. انواع مختلفی از بیماری آرتریت وجود دارد و شایع ترین آن استئوآرتریت یا همان آرتروز است.
Contents
آرتروز لگن
آرتروز زمانی رخ می دهد که آسیب به غضروف با گذر زمان باعث درد و تورم و تغییر شکل مفصل شود. غضروف یک بافت سفت و لیزی می باشد که انتهای استخوان ها را می پوشاند و از اصطکاک استخوان ها به همدیگر پیشگیری می کند. غضروف از پروتئین و آب ساخته شده است و جلوی ضربه و آسیب به استخوان ها را می گیرد. مشکلات ناشی از بیماری آرتروز طی سال ها رخ می دهد.
تاثیر آرتروز بر لگن
بیمارانی که به آرتروز لگن مبتلا هستند معمولاً در راه رفتن دچار مشکلاتی می شوند. گاه تشخیص بیماری در ابتدا دشوار می باشد. زیرا معمولاً درد ناشی از آرتروز لگن در ناحیه کشاله ران، ران ها، باسن و زانو رخ می دهد. معمولاً سفتی مفصل لگن و درد مبهم یا تیر کشیدن از علائم شایع آرتروز لگن می باشد.
طبقه بندی آرتریت ها و تاثیر آن بر مفصل ران و لگن
پنج نوع عارضه در دسته طبقه بندی آرتریت ها وجود دارد که میتواند ناحیه مفصل ران را تحت الشعاع قرار دهد و هر کدام روش درمانی خاصی د ارند. در ادامه ذکر خواهیم کرد:
- آرتروز لگن ( ساییدگی و مفصل ران )
- روماتیسم مفصل لگن ( اختلال سیستمیک مفصل ران و التهاب ناحیه )
- اسپوندیلیت آنکیلوزان ( التهاب ناحیه اتصال ستون فقرات با لگن )
- لوپوس اریتماتوی سیستمیک ( اختلال خود ایمنی سیستمیک )
- آرتریت سوریاتیک ( تورم و سفتی مفاصل همراه با سوریازیس پوستی )
علت آتروز لگن
علت اصلی آرتروز لگن درهمه بیماران مشخص نیست. ولی علل مختلفی مانند نرمال نبودن شکل مفصل، آسیب، افزایش سن و اضافه وزن می توانند باعث آرتروز لگن شوند. همچنین از دیگر علل موثر در ابتلا به بیماری آرتروز لگن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
– عدم شکل گیری درست و کامل مفصل لگن
– وجود نقص های ژنتیکی و مادرزادی در غضروف لگن
– قرار دادن استرس و فشار زیاد بر روی مفصل لگن در نتیجه اضافه وزن بیش از حد یا فعالیت هایی که به استفاده بیش از حد از لگن منجر می شود.
تاثیر غذا بر میزان پیشرفت آرتروز
باید بعضی مواد غذایی مانند گوشت قرمز، لبنیات، مواد نشاسته دار مانند ماکارانی را از برنامه غذایی روزانه خود حذف کنید و در عوض از مکمل های موجود تجویز شده توسط پزشکتان استفاده نمایید. در ضمن توجه داشته باشید که مصرف مشروبات الکلی نیز نتیجه ای مخرب در ارتباط با این عارضه در بر دارد.
علائم آرتروز لگن
در صورتی که به علائم و نشانه های آرتروز لگن که در زیر به آن ها اشاره می کنیم مبتلا هستید ، حتماً در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید :
– درد و حساسیت مفصل لگن. باید دانست درد مفصل لگن معمولا در کشاله ران و یا پهلوی مفصل حس میشود و دردهای باسن بندرت ممکنست ناشی از مفصل لگن باشند.
– سفتی مفصل لگن هنگام برخواستن از خواب در صبح ها
– سفتی مفصل لگن بعد از نشستن طولانی مدت
– صدای کشیدن استخوان ها بر روی هم و یا احساس اینکه استخوان ها بر روی هم کشیده می شوند.
– عدم توانایی در حرکت دادن پا و انجام فعالیت های روزمره مانند پوشیدن کفش و جوراب
درمان آرتروز لگن
هدف اصلی از درمان آرتروز لگن بهبود قابلیت حرکتی فرد برای برخورداری از یک زندگی فعال و انجام فعالیت های روزمره می باشد. بخش از درمان نیز شامل کنترل درد و جلوگیری از پیشرفت بیماری است. در زیر به برخی از اقدامات دوره درمانی اشاره می کنیم:
درمان آرتروز لگن با جراحی
بسیاری از خانم ها و آقایانی که به آرتروز لگن دچار شده اند کاندید مناسبی برای جراحی هستند. اگر مشخص شود که مفصل ران به شدت آسیب دیده است، این مفصل را کاملا تعویض خواهند کرد. جراحی به کاهش درد و بهبود کیفیت توانایی شما در زندگی کمک شایانی میکند و توانایی شما را در راستای انجام فعالیت های روزانه باز میگرداند.
جراحی کامل مفصل لگن
ساختار مفصل لگن از نظر ظاهری شبیه به توپ و سوکت میباشد که در واقع سر استخوان فمور به توپ تشبیه شده است. در طول روند جراحی تعویض کامل مفصل لگن، قسمت فوقانی استخوان فمور با توپی فلزی، جایگزین و سایر نواحی با پوششی فلزی محافظت میشود.
درمان آرتروز لگن بدون جراحی
گاهی افراد پس از مراجعه به جراح ارتوپدی متوجه میشوند که هنوز میزان آسیب به مرحله جراحی نرسیده است، بنابراین باید از روش های غیر تهاجمی و غیر جراحی استفاده کنند.
کنترل وزن: بانوان و آقایانی که دارای وزن بالا هستند بیشتر در ریسک ابتلا به آرتروز لگن و آرتروز زانو قرار دارند. مهمترین دلیل ایجاد این عارضه در اثر اضافه وزن، فشار بیش از حد به مفاصل لگن و زانو است که التهابات شدید را در این ناحیه ایجاد میکنند.
دارو درمانی: استفاده از داروهای ضد التهابی و ضد درد در این دوره نیاز است. زیرا شدت درد از توانایی های فرد برای انجام فعالیت های روزمره جلوگیری میکند. در مواردی که پزشک صلاح ببیند تزریق دارو های موضعی را نیز تجویز خواهد کرد.
فیزیوتراپی ملایم: برخی حرکات کششی مفصل موجب تقویت آن میشوند که البته باید حتما زیر نظر پزشک باشد. هرگونه حرکت اشتباه یا ورزش نامناسب و سنگین موجب ایجاد عوارض دردناک خواهد شد.
اگر آرتروز لگن درمان نشود چه اتفاقی میافتد؟
در صورت عدم درمان این عارضه به تدریج راه رفتن نیز برای فرد مشکل ساز میشود. این نکته قابل توجه است که آرتروز در ناحیه لگن بعد از گذشت مدتی موجب تغییر شکل مفصل و آسیب دائمی به آن ها میشود که عوارض جانبی زیادی را در بر خواهد داشت.
آیا پیاده روی برای کاهش درد مفید است؟
یکی از بهترین فعالیت هایی که ممکن است پزشک نیز به شما توصیه کند، پیاده روی آهسته میباشد. یکی از مزایای این کار، کاهش سفتی و سختی مفاصل است.
آیا همه افراد به آرتروز مبتلا میشوند؟
آرتروز معمولا بعد از 35 سالگی نمایان میشود اما همه افراد باید سعی کنند در طول زندگی فشار زیادی به مفاصل وارد نکنند و از روند تخریبی آرتروز در نواحی مختلف بدن جلوگیری کنند. امروزه حدود 15 الی 20 در صد افراد جامعه درگیر آرتروز لگن هستند و تقریبا نیمی دیگر از مردم از عارضه خشکی مفاصل رنج میبرند.
منبع : https://www.webmd.com/osteoarthritis/hip-osteoarthritis-degenerative-arthritis-hip#2