علت درد های مزمن زانو و درمان آن
درد زانو یکی از درد های شایع است که بسیاری از افراد در طول زندگی خود با آن مواجه می شوند. زانو درد می تواند دلایل مختلفی داشته باشد و بسته به علت ایجاد آن، می تواند از درد خفیف تا درد های مزمن و طولانی مدت متغیر باشد. درد مزمن زانو، تورم یا حساسیت طولانی مدت در یک یا هر دو زانو است. علائمی که شما در طول زانو درد احساس می کنید با توجه به علت زانو درد متفاوت خواهد بود. بسیاری از بیماری ها می توانند باعث درد مزمن زانو شوند و تجربه هر فرد از درد مزمن زانو متفاوت خواهد بود.
Contents
علت زانو درد مزمن
زانو درد موقت با زانو درد مزمن متفاوت است. درد های موقت زانو معمولا در پی یک حادثه، تصادف یا ضربه ایجاد می شوند و به مرور بهبود پیدا می کنند. درد مزمن زانو معمولا دلایلی فراتر از یک حادثه یا ضرب دیدگی دارد و معمولا در پی بیماری های مختلف زانو ایجاد می شود. زانو درد مزمن به ندرت بدون درمان از بین می رود و به پیگیری جدی نیاز دارد.
دلایل رایج زانو درد مزمن
- استئوآرتریتیا یا آرترزو زانو: درد، التهاب و تخریب مفاصل ناشی از تحلیل رفتن و زوال مفصل
- تاندونیت: دردی در جلوی زانو که هنگام بالا رفتن از پله ها یا بالا رفتن از شیب بدتر می شود.
- بورسیت زانو: التهاب ناشی از استفاده مکرر یا آسیب دیدگی زانو
- کندرومالاسی کشکک: غضروف آسیب دیده زیر کاسه زانو
- نقرس: آرتریت ناشی از تجمع اسید اوریک
- کیست بیکر: تجمع مایع سینوویال (مایع روان کننده مفصل) در پشت زانو
- روماتیسم زانو: یک اختلال التهابی خودایمنی مزمن که باعث تورم دردناک می شود و در نهایت می تواند باعث تغییر شکل مفصل و فرسایش استخوان شود.
- دررفتگی: دررفتگی کاسه زانو که اغلب در نتیجه ضربه ایجاد می شود
- پارگی مینیسک: پارگی در یک یا چند غضروف زانو
علائم زانو درد مزمن
علائم زانو درد مزمن با توجه به علت بوجود آمدن درد، در هر فرد متفاوت است. درد مزمن زانو ممکن است با علائم زیر ظاهر شود:
- درد مداوم و ادامه دار
- درد تیز و شدید درهنگام حرکت زانو
- وجود التهاب و قرمزی
- ضف و بی ثباتی در زانو
- صدا دادن زانو هنگام حرکت
عوامل هشدار دهنده درد مزمن زانو
افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند بیشتر در معرض خطر مشکلات زانو هستند. به ازای هر کیلو که اضافه وزن دارید، زانوی شما باید 4 کیلو فشار اضافی را هنگام راه رفتن، دویدن یا بالا رفتن از پله ها تحمل کند.
عوامل دیگری که خطر زانو درد مزمن را افزایش می دهند عبارتند از:
- سن
- صدمات یا ترومای قبلی
- فعالیت های مداوم ورزشی
بیشتر بخوانید: تاثیر اضافه وزن بر زانو درد
درمان زانو درد مزمن
درمان درد های مزمن زانو با توجه به علت زانو درد متفاوت است و هر یک از بیماری ها مختلف زانو درمان مخصوص به خود را دارند. روش های درمانی برای بهبود زانو درد شامل موارد زیر است:
- فیزیوتراپی
- دارو
- جراحی
- تزریقات
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یکی از بهترین روش های درمانی برای درد زانو است. بسیاری از بیماری های زانو با درد شدید و محدودیت های حرکتی همراه هستند و می توانند فعالیت های روزمره افراد را مختل کنند. فیزیوتراپی با بکارگیری تکنیک های درمانی متفاوت، می تواند درد های مزمن زانو را کاهش دهد و با تقویت عضلات و مفاصل، توانایی فرد در حرکت را بازیابی کند.
دارو درمانی
مصرف دارو در واقع درد های مزمن زانو را درمان نمیکند، بلکه برخی دارو های مسکن می توانند درد زانو را بطور موقت تسکین دهند. در صورت نیاز به دارو پزشک می تواند برای شما دارو های مسکن لازم ار تجویز کند.
تزریقات
در برخی موارد و برای درمان برخی از بیماری های زانو، می توان با تزذیق دارو درد و التهاب را بهبود داد. از جمله دارو های تزریقی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تزریق کورتواستروئید ها: کورتواستورئید ها برای مواردی مانند آرتروز زانو کاربرد دارند و می توانند درد و التهاب زانو را کاهش دهند. تزریق این نوع از دارو می تواند درد را تا چند ماه تسکین دهد.
پلاسمای غنی از پلاکت (PRP): این روش معمولا برای افرادی کاربرد دارد که زانوی آنها دچار التهاب شده است.
جراحی زانو
جراحی زانو زمانی انجام می شود که بیماری یا آسیب دیدگی زانو شدید باشد و با سایر روش های درمانی بهبود پیدا نکند. جراحی زانو تکنیک ها و انواع مختلفی را شامل می شود و با توجه به نوع آسیب دیدگی زانو انجام می شود. جراحی تعویض مفصل زانو، جراحی استئوتومی زانو و جراحی تعویض کامل یا جزئی زانو از جمله انواع جراحی های کاربردی برای زانو هستند.
چگونه از درد های مزمن زانو پیشگیری کنیم؟
شما می توانید از برخی از علت های رایج زانو درد پیشگیری کنید. درد های مزمن زانو اصولا قابل پیشگیری نیستند اما کار هایی وجود دارد که می تواند به شما کمک کند تا درد را کاهش دهید. اگر زانو در شما به دلیل استفاده بیش از حد اززانو است و یا فعالیت و ورزش خاصی موجب درد در زانو می شود، می توانید با تغییر در سبک زندگی از پیشرفت این درد جلوگیری کنید. بهتر است از انجام ورزش های سنگینی که به زانو فشار می آورند خودداری کنید و قبل از ورزش حتما بدن خود را گرم کنید.
تقویت عضله 4 سر ران می تواند در تقویت زانو تاثیر بسیار خوبی داشته باشد. در بسیاری از بیماری های زانو مانند آرتروز، عضله 4 سر ران ضعیف می شود و تقویت آن می تواند تا حدی در کاهش درد تاثیرگذار باشد.
کلام آخر
زانو درد مزمن می تواند بسیاری از فعالیت ها و حرکات روزانه فرد را با مشکل مواجه کند. برای بهبود درد و ناراحتی زانو، بهتر است در صورت مشاهده علائم، هرچه زودتر به یک متخصص ارتوپد خوب مراجعه کنید تا قبل از پیشرفت درد و آسیب دیدگی، برای درمان آن اقدام کنید.