وزن مناسب تعویض مفصل را بدانید و درمان را شروع کنید!

کاهش وزن قبل از تعویض مفصل موضوع مهمی است که اگر فرد نیاز به جراحی تعویض مفصل کامل زانو یا لگن دارد و وزن به طور قابل توجهی بالاتر از حد مجاز است، ممکن است پزشک قبل از انجام عمل جراحی، توصیه به کاهش وزن قبل از تعویض مفصل کند. در این مقاله به بررسی کاهش وزن قبل از تعویض مفصل می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

وزن مناسب تعویض مفصل

Contents

کاهش وزن برای جراحی تعویض مفصل

زمانی که پزشک اقدام به تجویز جراحی برای تعویض مفصل می‌کند، تاکید بسیاری بر وزن مناسب فرد دارد. به عبارت دیگر اگر فردی وزن بالایی داشته باشد، اقدام به کاهش وزن را پزشک به فرد توصیه می‌کند. باید بدانیم مطالعات نشان می‌دهد که بیمار با BMI بیش از 40 بیشتر در معرض عوارض جدی در طول و بعد از عمل جراحی نسبت به یک بیمار دارای وزن طبیعی می‌باشد حتی اگر در وزن فعلی شما در سلامت باشید. پزشک شما می خواهد از این خطرات آگاه باشید، بنابراین می‌توانید اقدامات خود را برای به حداقل رساندن آنها قبل از عمل خود انجام دهید. عناصر کلیدی برای کاهش وزن، رژیم غذایی و ورزش هستند. به طور کلی، باید سعی کنید تغییرات زیر را در شیوه زندگی خود انجام دهید:

1- مصرف چربی و کالری خود را کاهش دهید. سعی کنید وعده های غذایی حاوی مقدار زیادی از میوه ها، سبزیجات و غلات کامل، گوشت بدون چربی و لبنیات کم چرب را بخورید. مقدار زیادی آب بنوشید و از نوشیدن نوشیدنی های شیرین که کالری زیادی دارند اجتناب کنید.
‎2-  فعالیت فیزیکی و ورزش بیشتری انجام دهید. اگر درد لگن یا درد زانو دارید، ممکن است به اندازه قبل فعال نباشید. فعالیت هایی مانند شنا، دوچرخه سواری، و یا استفاده از ماشین الیپتیکال در مفاصل شما کمتر از تمرینات شدید فشار ایجاد می کنند و همچنین به کاهش وزن شما کمک می کنند.

نکته مهم دیگر، خودداری از کاهش سریع وزن است. کاهش بیش از حدود ۲ تا ۳ کیلوگرم در ماه می‌تواند به سلامتی ضربه بزند و بطور متناقضی باعث افزایش عوارض بعد از جراحی شود. درست است که وزن نقش مهمی در نتیجه جراحی شما دارد اما عوامل دیگری مانند رعایت فعالیت‌های مجاز پس از تعویض مفصل لگن  و… نیز نقش پررنگی در پیشگیری عوارض و رسیدن فرد به نتیجه دلخواه دارد که نباید از آن غافل شویم.

بیشتر بخوانیم: شکستگی تعویض مفصل لگن

00:48
truncate dir-rtl

دکتر ناصر ابوالقاسمیان

‏BMI چیست؟

‏BMI اندازه گیری چربی بدن بر اساس قد و وزن است. به طور معمول، BMI بالاتر شما نشانه چربی بیشتر در بدن است و براساس فرمول نسبت وزن به مجذور قد محاسبه می شود.

برای بزرگسالان، محدوده BMI زیر استفاده می شود:
18 تا 24 وضعیت عادی
25 تا 29 دارای اضافه وزن
30 تا 39 چاق
40 تا 49 بیمار مبتلا به چاقی خطرناک

شرایط بهداشتی که می تواند جراحی را تحت تاثیر قرار دهد
بیماران با چاقی بیشتر احتمال دارد بیماری و یا شرایطی داشته باشند که خطرات جراحی را افزایش دهد، شامل موارد زیر:
1-  بیماری های قلبی عروقی، از جمله فشار خون بالا
2- دیابت نوع 2
3- آپنه انسدادی خواب
4-  سندرم متابولیک – یک گروه از مشکلات مرتبط به سلامت است که خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی و دیابت نوع 2 را افزایش می دهد.

مهم است که قبل از عمل جراحی بهترین شرایط سلامت را داشته باشید. اگر یکی از این مشکلات را داشته باشید، جراح ارتوپدی با شما کار خواهد کرد تا اطمینان حاصل شود که این مشکلات قبل از عمل شما، تحت مدیریت و کنترل قرار می‌گیرند. نکته مهم دیگری که باید به آن توجه داشته باشیم، مراقبت‌های بعد از تعویض مفصل زانو است. دانستن این نکات تاثیر پررنگی در پیشگیری از بروز عوارض دارد.

وزن ایده ال تعویض مفصل

عوارض اضافه وزن در عمل تعویض مفصل

تعویض مفصل زانو یا لگن کمک خواهد کرد درد شما کاهش یابد و شما را قادر به زندگی کامل تر و فعال تری می‌کند. با این حال، اگر اضافه وزن و چاقی دارید، ممکن است هرگز به تحرک دامنه حرکتی افزایش یافته همانند یک بیمار دارای وزن نرمال نرسید. همچنین ممکن است به بعضی عوارض مربوط به ایمپلنت و پروتز بعد از جراحی مبتلا شوید، از جمله:

1- سست شدن و شکستن اجزا
2- جابجایی مفصل مصنوعی
3. عفونت تعویض مفصل

‎به طور کلی عوارض وزن بالا در این جراحی شامل:

  • بروز دیابت نوع B
  • فشار خون بالا 
  • محدودیت‌های حرکتی و..

در بعضی موارد، جراحی دومی ممکن است برای برداشتن ایمپلنتهای شکسته شده و جایگزینی آنها با ایمپلنت های جدید ضروری باشد. باید توجه داشته باشیم تاکید بسیار پزشک بر داشتن وزن مناسب قبل از جراحی آن است که خطرات جراحی شما کاهش پیدا کند. به عبارتی دیگر ‎در اغلب موارد، جایگزینی کامل مفصل زانو و لگن، روشی گزینشی می باشد. به همین علت، متخصص ارتوپدی شما ممکن است توصیه کند که درمان‌های غیر جراحی مانند داروها و فیزیوتراپی را امتحان کنید تا جراحی تعویض مفصل لگن یا زانو به تاخیر بیفتد که می‌تواند به شما زمان بدهد تا وزن خود را تا قبل از جراحی کاهش دهید.

نتیجه‌گیری

کاهش وزن قبل از تعویض مفصل، نکته مهمی است که با رعایت آن می‌توان از بروز عوارض بعد از جراحی پیشگیری کرد و همچنین می‌توان در رسیدن فرد به نتیجه دلخواه از جراحی کمک بسیاری بکند. در این مقاله به هر آنچه که نیاز بود از وزن مناسب قبل از تعویض مفصل بدانید، پرداختیم.

دکتر منصور ابوالقاسمیان

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو (عضو هیئت علمی دانشگاه ایران)

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو از دانشگاه تورنتو کانادا ، ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی هیپ و لگن از دانشگاه ایران، ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸
دوره آرتروسکوپی و جراحی نگه دارنده هیپ از دانشگاه گراتس اتریش، ۲۰۰۸
دوره‌های کوتاه مدت فوق تخصصی جراحی زانو و لگن در آمریکا، کانادا، آلمان، فرانسه و ایتالیا.

پاسخ

18 + 15 =

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه
Call Now Button