خالی کردن زانو و علل ایجاد آن

بیش از 10٪ از جمعیت بزرگسال گزارش می دهند که حداقل یک بار در زندگی خود خالی کردن زانو را تجربه کرده اند. این برای افراد در هر سنی، اندامی و هر سطح سلامتی اتفاق می افتد. این عارضه به دلایل مختلفی می تواند رخ می دهد و اغلب نشانه ی آسیب به زانو است. خالی کردن زانو تقریباً همیشه با درد زانو همراه است، که اگر درمان نشود می‌تواند دامنه حرکتی شما را محدود کرده و بر کیفیت زندگی شما تاثیر بگذارد. امروز در این مطلب می خواهیم به خالی کردن زانو و علل ایجاد آن بپردازیم.

خالی کردن زانو یا بی ثباتی زانو چیست؟

Contents

خالی کردن زانو یا بی ثباتی زانو چیست؟

زمانی که زانوی ما خالی می کند، اغلب با از دست دادن ناگهانی تکیه گاه وضعیتی به دلیل بی‌ثباتی زانو مواجه می شویم، به ویژه در حین فعالیت‌های تحمل وزن. اغلب این عارضه با اختلالاتی مانند آرتروز و زانو درد همراه می باشد. همچنین ممکن است با آسیب رباط های صلیبی قدامی رخ دهد، اما این همیشه پیش نیاز خالی کردن زانو نیست. در افراد بدون سابقه آسیب یا تشخیص اختلالات بافت همبند ممکن است، رخ دهد.

نشانه های رایجی که همراه با بی ثباتی زانو دیده می‌شود شامل ضعف عضله چهار سر ران، محدودیت در انجام فعالیت‌های بدنی است.

علائم و نشانه های خالی کردن زانو چیست؟

بی ثباتی زانو اغلب می تواند (اما نه همیشه) با موارد زیر همراه باشد:

  • تورم
  • درد
  • قفل کردن، کلیک کردن زانو
  • سفتی زانو
  • کاهش دامنه حرکتی
علل رایج خالی کردن زانو چیست؟

علل رایج خالی کردن زانو چیست؟

خالی کردن زانو یک وضعیت پیچیده است و علل آن بسته به بیمار می تواند متفاوت باشد. در حالی که اکثر افراد این اتفاق را با استئوآرتریت مرتبط می‌دانند، ممکن است تنها علت این بیماری نباشد.

مفصل زانو ساختار پیچیده‌ای دارد و همین موضوع، تجزیه و تحلیل علت خالی کردن زانو را دشوار می‌کند. هنگامی که هر یک از این قسمت‌ها به دلیل آسیب یا اختلال بافت همبند که عملکرد آن را تغییر می‌دهد، آسیب ببیند، ممکن است منجر به بی‌ثباتی شود و فرد ممکن است دچار خالی کردن زانو شود.

از دلایل رایج خالی کردن زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

پارگی رباط های زانو

آسیب و پارگی رباط، که ممکن است جزئی یا کامل باشد، می تواند منجر به بی ثباتی زانو و جابجایی زانو شود. رایج ترین انواع پارگی رباط ها که باعث این امر می شوند عبارتند از:

  • پارگی رباط صلیبی قدامی: پارگی رباط صلیبی قدامی ممکن است به دلیل تغییرات ناگهانی در حرکت و جهت حرکت رخ دهد، همانطور که ممکن است در حین ورزش مشاهده شود.
  • پارگی رباط صلیبی خلفی: PCL معمولاً زمانی رخ می دهد که فرد مستقیماً روی جلوی زانو بیفتد. با این حال، هنگامی که ساق پا مستقیماً از جلو ضربه ببیند، چنین وضعیتی ممکن است ایجاد شود، همانطور که ممکن است در هنگام تصادف جاده ای مشاهده شود.
  • پارگی رباط جانبی داخلی: پارگی MCL زمانی اتفاق می‌افتد که قسمت خارجی زانو ضربه مستقیمی به آن وارد شود.
  • پارگی رباط جانبی جانبی: پارگی رباط جانبی با احساس دردناکی در خارج از مفصل زانو همراه است و ممکن است همراه با آسیب های دیگر رخ دهد.

پارگی و آسیب به منیسک

پارگی مینیسک دلیل شایعی است که باعث بی ثباتی زانو می شود. این می تواند ناشی از حرکتی باشد که شامل چرخش ناگهانی است. پارگی منیسک در افراد بالای 30 سال شایع تر است، زیرا معمولاً زمانی است که منیسک شروع به ضعیف شدن می کند. پارگی منیسک معمولاً با درد، سفتی، تورم، احساس قفل شدن زانو و مشکلات حرکتی مشخص می شود.

آسیب عصب فمورال

عصب فمورال یک عصب اصلی است. آسیب به این عصب منجر به ضعف زانوها می شود که آن ها را مستعد خالی کردن می کند. علائم شایع آسیب عصب فمورال شامل گزگز، سوزش، درد و بی حسی است.

شرایطی که می تواند خطر آسیب عصب فمور را افزایش دهد شامل اختلالات متابولیک مانند دیابت، آرتریت، استفاده از برخی داروها، مصرف الکل و آسیب های زانو است.

سندرم پلیکا

التهاب باعث ایجاد سندرم پلیکا در چین وسط غشای مفصل زانو می شود. التهاب آن در نهایت منجر به خالی کردن زانو می شود. این همچنین ممکن است با درد در داخل زانو، صداهای کلیک در حرکت و حساس شدن کشک زانو همراه باشد.

سندرم پلیکا بیشتر در اثر استفاده بیش از حد از زانو یا آسیب دیدگی زانو ایجاد می شود.

آرتروز زانو

آرتریت شرایطی است که شامل التهاب مفصل است که ممکن است با گذشت زمان بدتر شود. اشکال مختلفی مانند آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت روی زانو تأثیر می‌گذارد و هر دوی آنها ممکن است منجر به به بی ثباتی زانو شوند. در حالی که آرتروز زانو معمولا فقط یک زانو را درگیر می کند، آرتریت روماتوئید ممکن است در هر دو زانو رخ دهد. علائمی که ممکن است با آرتریت همراه باشد عبارتند از سفتی زانو، درد در حرکت، احساس قفل شدن، و صداهای کلیک از زانو.

مولتیپل اسکلروزیس

جابجایی زانو حتی به عنوان یکی از علائم مولتیپل اسکلروزیس گزارش شده است. این وضعیتی است که باعث می شود سیستم ایمنی بدن به پوشش محافظ روی اعصاب حمله کند، که ممکن است بر پتانسیل هدایت آن ها نیز تأثیر بگذارد. افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس ضعف و بی حسی پاها همراه با خالی کردن زانو را گزارش می دهند. با این حال، علت دقیق این امر هنوز در دست بررسی است. علائم رایج مرتبط با مولتیپل اسکلروزیس غیر از بی ثباتی زانو شامل سرگیجه، خستگی مفرط، خستگی، از دست دادن بینایی و لرزش است.

دررفتگی کشکک زانو

کشکک، که به عنوان کلاهک زانو نیز شناخته می شود، جزء ضروری مفصل زانو است. دررفتگی کشکک، که ضربه مستقیم به زانو ممکن است باعث شود، می تواند منجر به بی ثباتی قابل توجه زانو شود. بنابراین ممکن است از آن به عنوان ناپایداری کشکک نیز یاد شود.

کلام آخر

ممکن است به دلیل پارگی، دررفتگی، شرایط خاص و همچنین آسیب عصبی خالی کردن زانو را تجربه کنید. علائمی مانند درد، سفتی و کاهش حرکت ممکن است بروز کنند. برای کمک به جلوگیری از بی ثباتی زانو، در صورت شروع علائم مرتبط با زانو، حتماً در اسرع وقت به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید و از استفاده بیش از حد از زانو خودداری کنید.

دکتر منصور ابوالقاسمیان

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو (عضو هیئت علمی دانشگاه ایران)

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو از دانشگاه تورنتو کانادا ، ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی هیپ و لگن از دانشگاه ایران، ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸
دوره آرتروسکوپی و جراحی نگه دارنده هیپ از دانشگاه گراتس اتریش، ۲۰۰۸
دوره‌های کوتاه مدت فوق تخصصی جراحی زانو و لگن در آمریکا، کانادا، آلمان، فرانسه و ایتالیا.

پاسخ

چهار × 1 =

مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه
Call Now Button