بازسازی سطح مفصل لگن

Contents

بازسازی سطح مفصل لگن

بیماران مبتلا به آرتریت پیشرفته مفصل لگن اصولا با تعویض مفصل لگن (total hip replacement ) و یا بازسازی سطح مفصل لگن ( hip resurfacing arthroplasty ) درمان می‌شوند. هر یک از این روش های جراحی به نوعی مفصل لگن را جایگزین می کنند، ولی تفاوت های عمده ای با یکدیگر دارند. جراح لگن درباره هر یک از این روش ها به بیمار توضیحاتی ارائه می دهد و بهترین روش متناسب با شرایط بیمار انتخاب می گردد.

بازسازی سطح مفصل لگن
بازسازی سطح مفصل لگن

چگونگی روش بازسازی سطح مفصل لگن

در تعویض مفصل لگن به روش سنتی، هر دو قسمت مفصل لگن یعنی سر و گردن استخوان ران، و قسمت سوکتی مفصل لگن برداشته می شود و با پروتز جایگزین می شود. جنس پروتز می تواند فلزی یا سرامیکی باشد.

ولی در جراحی بازسازی مفصل لگن قسمت توپی شکل سر استخوان ران برداشته نمی شود بلکه کمی تراشیده شده و فقط سطح غضروفی تخریب شده با یک پوشش فلزی صیقلی پوشیده می شود. ولی استخوان و غضروف آسیب دیده در قسمت کاسه ای مفصل همانند روش تعویض مفصل لگن، برداشته شده و با یک جزء فلزی کاسه ای شکل جایگزین می شود.

مزایای روش بازسازی مفصل لگن

1- سال ها بعد از تعویض مفصل لگن درصورت نیاز به تعویض مجدد مفصل لگن، جراحی بازسازی راحت تر است. پروتزهای مورد استفاده در تعویض مفصل لگن به مرور زمان شل شده و قابلیت خود را از دست می دهند. این مورد بعد از ۲۰ تا ۳۰ سال اتفاق می افتد. این جراحی مجدد از جراحی اولیه پیچیده تر بوده و نیاز به تکنیک‌های پیشرفته جراحی دارد. در جراحی resurfacing نسبت به تعویض مفصل لگن استخوان کمتری برداشته می شود و به همین دلیل تعویض ایمپلنت راحت‌ تر و موفقیت آمیزتر است.

2- کاهش خطر در رفتگی لگن در روش resurfacing

در این روش سایز قسمت توپی شکل مفصل بزرگ تر است و به اندازه طبیعی مفصل نزدیک تر است. به همین دلیل احتمال در رفتگی مفصل خیلی پایین است. ولی این نظر بحث برانگیز است زیرا دررفتگی لگن بعد از جراحی تعویض مفصل لگن به فاکتورهای زیادی مانند روش جراحی، زاویه قرارگیری و سایز ایمپلنت بستگی دارد.

3- الگوی راه رفتن طبیعی تر

برخی تحقیقات و مطالعات نشان داده که راه رفتن بعد از روش بازسازی مفصل لگن نسبت به تعویض مفصل لگن بهتر و طبیعی تر است. بااین حال، تفاوت در الگوی راه رفتن بسیار اندک است و باید با دستگاه های خاصی سنجیده شود.

بازسازی سطح مفصل لگن
بازسازی سطح مفصل لگن

عوارض روش بازسازی مفصل لگن

1- شکستگی گردن استخوان ران

درصد کمی از بیمارانی که جراحی resurfacing انجام می دهند، دچار شکستگی بالای استخوان ران می شوند. در صورت وقوع این اتفاق نیاز است تا جراحی تعویض مفصل لگن بصورت سنتی انجام گیرد.

2- خطر آزاد شدن یون فلزی از ایمپلنت

در resurfacing هردو سطح تماس قسمت توپی شکل و قسمت سوکتی، فلزی هستند، برخلاف تعویض مفصل معمولی که فلز یا سرامیک روی پلاستیک قرار می گیرد. به مرور زمان در نتیجه اصطکاک بین دو سطح فلز، یون های فلزی آزاد می شود که می تواند بر بافت های اطراف ایمپلنت و استخوان ها تاثیر بگذارد و موجب درد و تورم مفصل شود.

همچنین ممکن است به عضلات آسیب برساند. به این ترتیب نیاز به جراحی تعویض مجدد مفصل لگن می باشد. این یونها می تواند وارد جریان خون شده و تاثیرات سیستمیکی را هم بر جای بگذارد. به دلیل این عارضه، جراحی بازسازی مفصل لگن نسبت به گذشته کمتر انجام می گیرد. بااینحال در پروتزهای مدرن، احتمال این عارضه کمتر از ۲٪ گزارش شده است.

چه کسانی برای جراحی بازسازی مفصل لگن (hip resurfacing) مناسب می باشند؟

در صورتی که فرد به استئوآرتریت پیش رفته مبتلا بوده و از درمان های غیر جراحی خسته شده باشد، می تواند جراحی بازسازی لگن را انجام دهد. جراحی لگن تنها در صورتی که عدم کارکرد درست لگن در فعالیت های روزمره فرد اختلال ایجاد کرد و کیفیت زندگی وی را پایین آورد، توصیه می شود.

بر خلاف جراحی تعویض مفصل لگن، جراحی بازسازی مفصل لگن برای همه افراد گزینه مناسبی نمی باشد. به طور کلی مردان جوان تر و زیر 60 سال، افراد دارای استخوان بندی درشت و سالم بهترین کاندیداها برای این جراحی هستند.

افرادی که بالای 60 سال سن دارند، زنان و افراد دارای استخوان بندی کوچک و یا استخوان های ضعیف تر و آسیب دیده بیشتر در معرض شکستگی گردن استخوان ران هستند و به این دلیل جراحی بازسازی مفصل لگن به این افراد توصیه نمی شود. برای تصمیم گیری درباره نوع روش جراحی، متخصص ارتوپدی موارد مختلف را در نظر می گیرد و سپس بهترین روش را بر می گزیند.

در جراحی بازسازی مفصل لگن قسمت توپی شکل سر استخوان ران برداشته نمی شود بلکه کمی تراشیده شده و فقط سطح غضروفی تخریب شده با یک پوشش فلزی صیقلی پوشیده می شود. دکتر منصور ابوالقاسمیان متخصص ارتوپدی و فوق تخصص جراحی لگن و زانو با روش های نوینی به انجام جراحی های مختلف ارتوپدی مانند تعویض مفصل لگن و تعویض مفصل زانو می پردازند. جهت رزرو وقت قبلی و مشاوره می توانید با شماره 02188703402 تماس حاصل نمائید. همچنین برای ارتباط با دکتر به آدرس اینستاگرام ایشان مراجعه کنید.

روش جراحی بازسازی مفصل لگن

بازسازی مفصل لگن حدوداً ۱ تا ۲ ساعت زمان می برد. جراح لگن یک برش بر روی پوست ناحیه لگن ایجاد می کند تا به مفصل لگن دسترسی یابد. طی جراحی سر توپی شکل استخوان ران از قسمت کاسه ای شکل مفصل لگن در آمده و سپس سر استخوان ران با دستگاه مخصوصی به طور مختصر تراشیده می شود. یک کلاهک فلزی با یا بدون سیمان ارتوپدی بر روی سر استخوان ران قرار می گیرد.

غضروف آسیب دیده برداشته می شود. سپس در قسمت کاسه ای مفصل یک جزء فلزی قرار می گیرد. بعد از این مفصل جا انداخته می شود و در جای خود قرار می گیرد و زخم بسته میشود.

بعد از جراحی بیمار به اتاق ریکاوری انتقال یافته و علائم حیاتی وی مورد بررسی و نظارت قرار می گیرد. پس از به هوش آمدن و ریکاوری بیمار به بخش منتقل می شود. در اکثر موارد بیماران روز بعد از جراحی می توانند از بیمارستان مرخص شده و به منزل بروند.

منبع : https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/hip-resurfacing/

مطالب مرتبط با این مقاله:

سوالات متداول تعویض مفصل لگن

بیهوشی در جراحی تعویض مفصل

مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن

دکتر منصور ابوالقاسمیان

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو (عضو هیئت علمی دانشگاه ایران)

فوق تخصص تعویض مفصل لگن و زانو از دانشگاه تورنتو کانادا ، ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲
فلوشیپ فوق تخصصی جراحی هیپ و لگن از دانشگاه ایران، ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸
دوره آرتروسکوپی و جراحی نگه دارنده هیپ از دانشگاه گراتس اتریش، ۲۰۰۸
دوره‌های کوتاه مدت فوق تخصصی جراحی زانو و لگن در آمریکا، کانادا، آلمان، فرانسه و ایتالیا.

پاسخ

1 × دو =

مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه
Call Now Button